Soorten verf

Bestel-verf.nl

Verf  wordt overeenkomstig de normen van het Nederlandse Normalisatie Instituut in het NEN blad 941 gedefinieerd als:

Een vloeibaar, pasteus of poedervormig, pigment bevattend product, bestemd om in dunne lagen op voorwerpen te worden aangebracht, waarna het door een filmvormingsproces overgaat in een vaste laag die dient voor verfraaiing en /of bescherming en soms voor speciale doeleinden.

Verfproducten worden gedefinieerd als:

Verven, vernissen, halffabrikaten, hulpstoffen en producten die in samenstelling en/ of toepassing verwant zijn aan verf, of die in combinatie met verf worden gebruikt. Onder definitie vallen onder andere dus ook pastaverven, plamuren, stopverven, sierpleisters, verharders, siccatieven, vulmassa’s en verdunners.

Wanneer je een indeling van verfsoorten wilt maken, valt dit niet altijd mee. Je kunt een verf vanuit verschillende optieken benoemen. Denk daarbij aan toepassingen als grondverf, aflak, muurverf, buitenbeits, vloarcoating, parketlak, autolak, bootlak.

Verschillende benamingen van verf

 Verschillende benamingen van verf

Een indeling naar ondergrond (hout zoals kozijnen, boten, metaal, steen, muren) en bindmiddeltype

verf indeling naar ondergrond en bindmiddeltype