Verfkeuze

painter, delete, work
Bestel-verf.nl

We hebben het eerder gehad over verschillende verf soorten. Voor de juiste verfkeuze kunnen we kijken naar toepassingsgebied, applicatiemethoden en ondergrond.

Toepassingsgebied

Bij onderscheid van toepassingsgebied valt in eerste instantie te denken aan een onderscheid als binnen – buitentoepassing. Niet alle verftypen zijn geschikt voor buitentoepassing en voor hoog ontwikkelde producten met betrekking tot buitenduurzaamheid is het zonde om deze binnen toe te passen.

Men kan ook een onderverdeling gaan maken specifiek naar woord toepassingsgebied, er moet jierbij gedacht worden aan autolakken, vliegtuiglakken, radiatorlakken etc. Bij de keuze voor het toepassingsgebied kun je de vraag stellen, welke eisen worden er gesteld om deze ondergrond in goede conditie te behouden. Eisen kunnen zijn goede buitenduurzaamheid, weervastheid, bestand tegen U.V. licht, bestand tegen chemicalien, slijt en stootvast etc. Bij toepassingsgebied wordt dus naar eigenschappen van het product gekeken.

Applicatiemethoden

Verder kan men een onderverdeling maken naar applicatiemethoden. Er kan hierbij een onderscheid gemaakt worden in het type product. Zo kan metn bijvoorbeeld spreken over spuitlakken, gietlakken, poedercoatings, moffellakken etc.

Ondergronden

Er is onderscheidt te maken in een 4-tal ondergronden

 1. Hout
 2. Metaal
 3. Steenachtigen, i.e. muren, beton
 4. Kunstof

Voor elk van deze ondergronden bestgaan een aantal verschillende verfsystemen. Uitgaande van het toegepaste bindmiddeltype kunnen we een globale onderverdeling maken per ondergrond. De vet gedrukte typen zijn de soorten welke je het meest tegenkomt in de praktijk en zullen verder uitgewerkt worden.

Hout

 • Alkydhars
 • Acrrylaathars
 • Nitrocellulose
 • Epoxy
 • Polyurethan
 • Ureum-melaminehars

Metaal

 • Alkydhars
 • Acrylaathars
 • Polyurethan
 • Chloorrubber
 • Vinyl
 • Epoxy
 • Polyester
 • Bitumen
 • Silicaat

Steenachtig, i.e. muren, beton

 • Alkydhars
 • Acrylaathars
 • Polyurethan
 • Chloorrubber
 • Vinyl
 • Epoxy
 • Cellulose
 • Silicaat
 • Bitumen

Kunststof

 • Alkydhars
 • Acrylaat
 • Polyurethan
 • Chloorrubber
 • Vinyl
 • Epoxy
 • Polyester