Wat is de functie van verf?

peeling, flaking, paint
Bestel-verf.nl
  1. beschermen
  2. verfraaien
  3. veiligheid.

Verf heeft een beschermende, esthetische en signalerende functie. Verfsystemen beschermen onze gebouwen en constructies tegen vroegtijdig verval. Onze gebouwde omgeving zou er triest en saai uitzien zonder de toepassing van verf. Ook als signalering en markering vervult verf een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld in het verkeer. Op gebouwen wordt verf veelvuldig toegepast.

Welke eigenschappen moet een verfproduct hebben om hieraan te voldoen?

  • beschermen: hardheid, elasticiteit, duurzaamheid
  • Verfraaien: kleur, structuur
  • Veiligheid: stroefheid, reinigbaar.

Verfproducten moeten bepaalde eigenschappen hebben om hun functie te kunnen vervullen.

Verfproducten worden toegepast op diverse ondergronden (hout-metaal-steen-kunststof) en moeten dus aansluiten op de eigenschappen die die ondergronden hebben. Onderdelen komen voor in een bepaalde omgeving en situering (onbeschut-beschut- zeeklimaat e.d), verfproducten moeten voldoende bestand zijn tegen hun omgeving om hun functie te kunnen vervullen.

Fabrikanten ontwikkelen producten rekening houdend met bovenstaande.

Het is niet zo van belang hoe een verfproduct gemaakt wordt, echter wel wat de eigenschappen zijn van de diverse producten. Ook dient men kennis te hebben van de diverse ondergronden die beschermt of verfraaid moeten worden.